Hem Natur Textjobb Kultur Trycksaker Thalassa Publicerat

 

Femstenarör

Femstenaröret är en sorts gränsmärke som förr lades där en gräns bytte riktning. Rör är ett annat ord för stenröse. Det markerar viktigare gränser, t.ex. mellan byar eller län. Röset består av fem stenar lagda som prickarna på en tärning och inmurade i ett podium. På kartan markeras de som på nedanstående bild, en karta från 1834 som hör till akt Z12 i Lantmäteriets arkiv i Gävle. Den gräns som det här handlar om är landskapsgränsen mellan Ångermanland och Åsele lappmark. Vällingberget ligger strax väster om Ångermanälven.

År 1691 utgav den svenska lantmäteristyrelsen noggranna instruktioner om femstenarörens konstruktion. Under mittstenen, den s.k. hjärtstenen, skulle man lägga en häll där rågångens riktning på ömse sidor om röret hade huggits in. Enligt äldre sedvänja skulle man också under hjärtstenen lägga något som vittnade om att den satts dit av människohand, exempelvis krossat tegel, träkol eller slagg, men detta ansågs inte längre nödvändigt vid den här tiden.

Stenarna i femstenaröret skulle vara av en sådan storlek att det krävdes flera personer för att rubba dem, ”... i synnerhet för de orsakernas skull, att unga och vanartiga människor icke så lätteligen, som här till dags ofta skett är, må kunna omkasta och förändra sådana råmärken, vilket icke så bekvämligen lärer låta göra sig, när stenarna äro så svåra [tunga], att så många vittnesmän behöva vara tillstädes att fullända sådant argt företagande” [1].

Fotot nedan visar hur kartbildens femstenarör på Vällingberget ser i verkligheten. Detta röse byggdes 1785. Tillvägagångssättet finns noggrant beskrivet i rörläggningsinstrumentet.

[1] Almquist, Jan Eric. 1928. ”Rågång, administrativ gräns och riksgräns”. Svenska lantmäteriet 1628–1928. Del I, s. 627629.


Texten är ett redigerat utdrag ur boken Landskapsgränsen mellan Ångermanland, Västerbotten och Åsele lappmark (Thalassa förlag 2007). Bilderna kommer från samma bok.

© Skogsfrun. Gudrun Norstedt, Byvägen 12, S-913 42 OBBOLA. 090-13 94 98. Aktuell mejladress: gn[snabel-a]skogsfrun[punkt]se