Hem Natur Textjobb Kultur Trycksaker Thalassa Publicerat

Norrbyskär – sågverksön i Bottenhavet

av Gudrun Norstedt

Bildproduktion: Staffan Norstedt

På Norrbyskär vid Västerbottenskusten söder om Umeå anlade industrimannen Frans Kempe på 1890-talet ett stort sågverk för export. På de tidigare obebodda skären byggdes ett sentida brukssamhälle upp från grunden. Allt ägdes av Mo och Domsjö AB, MoDo, och alla fast anställda från arbetare till skollärare och förvaltare levde på bolagets vilkor.

Solidariteten med arbetsgivaren var stark, men också gemenskapen mellan arbetarna. Tidigt utvecklades ett intensivt föreningsliv. I nykterhetslogen frodades teater, bio och folkbildning och där stärktes arbetarnas självkänsla. Så småningom trotsade de också bolaget och organiserade sig fackligt. Möt norrbyskärsborna vid vardagens kantbänkar och bykgrytor, under söndagens logemöten och båtutflykter. Gamla skärare berättar om barndom och skolgång, om arbete och föreningsliv. En mångsidig skildring av livet i ett sågverkssamhälle vid seklets början den tid då Sverige på allvar började industrialiseras.

 

Boken utkom för första gången 1994 på Thalassa förlag. Efter att länge ha varit slutsåld gavs den 2012 ut i ny, omarbetad upplaga (ISBN 978-91-972374-1-3).

I den nya boken finns ett omfattande register, vilket underlättar för att exempelvis hitta bilder på släktingar. Enstaka bilder har bytts ut i den nya boken, men i huvudsak fungerar registret även för den gamla boken. Det kan laddas ned som separat fil om du klickar här.

 

Ett givet komplement till denna faktaspäckade bok är förlagets andra bok om Norrbyskär, Minnen från Norrbyskär, med texter av sågverksarbetaren Pär Lindgren. Båda böckerna går att köpa i bokhandeln. De finns också som talböcker för synskadade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterades 2015-01-24

© Skogsfrun. Gudrun Norstedt, Byvägen 12, S-913 42 OBBOLA. 090-13 94 98. Aktuell mejladress: gn[snabel-a]skogsfrun[punkt]se