Hem Natur Textjobb Kultur Trycksaker Thalassa Publicerat

Radikalfeministerna vet att skilja ut äkta män från falska

ag önskar att jag hade varit med utanför Kvinnohuset i Stockholm torsdagen den 3 augusti. Jag önskar att jag hade stått där som en i den lilla gruppen aktivister som delade ut flygblad med texten: ”Stoppa diskrimineringen av transpersoner”. Det var en lågmäld aktion som provocerade Kvinnohusets företrädare så till den grad att de kallade på polisen, som dock inte såg någon anledning att ingripa.

Kvinnohuset styrs i enlighet med radikalfeministiska doktriner och samarbetar inte med män. Män har överhuvudtaget inte tillträde till lokalerna, inte ens i samband med föredrag eller musikarrangemang. Men vem är kvinna och vem är man? Enligt radikalfeministisk teori sägs könet vara social konstruktion, men märkligt nog kan man ändå inte bli kvinna, man föds till det. Ohejdad vana är aldrig nog. Den som inte utsatts för patriarkatets förtryck redan på fosterstadiet kan aldrig senare kvalificera sig som riktig kvinna.

Det har fått så märkliga konsekvenser som att en av Kvinnohusets grundare (vindarna blåste inte lika snålt på den tiden) fråntagits sitt medlemskap i föreningen eftersom hon av radikalfeministerna definieras som man. Att hon själv betraktar sig som kvinna och att hon har levt hela sitt vuxna liv som kvinna spelar ingen roll. Radikalfeministerna vet att skilja ut getterna från fåren.

En av Kvinnohusets drivande personligheter, Katinka Ström, försvarade för någon tid sedan denna ståndpunkt i tidningen Kom Ut, organ för RFSL: ”Man kan inte byta kön, bara stympa sin kropp genom kirurgi och hormonbehandlingar”. Transsexualism och könsbyte är enligt Katinka Ström ”en del av det reaktionära bakslaget mot feminism, i synnerhet mot lesbisk feminism” – ett sätt för män att nästla sig in i kvinnors miljöer, om inte annat så för att få ”fysisk tillgång till lesbiska”.

Man riktigt ser framför sig hur lystna och svultna heteromän drar på sig push-ups och peruker, rakar benen och pudrar näsan, skaffar obekväma skor och handväska, eller som sista utväg ansöker om könsbyte, allt för att komma åt kvinnorna bakom murarna. Om det är denna bild som Kvinnohusets företrädare ser framför sig förstår jag att de blir förskräckta.

Men jag ser i stället Eva-Lisa, Erica och alla andra som kunde ha varit med vid den där demonstrationen, alla de kloka och livserfarna kvinnor som Kvinnohuset kallar män. De har lämnat männens gemenskap bakom sig, om de någonsin ingått i den. De delar samma villkor som vi andra, vi som är kvinnor sedan födseln. De är kvinnor i varje meningsfull bemärkelse. Bara på Kvinnohuset slipper de inte in, inte för en enda liten visafton.

Däremot är både Petter och Lukas välkomna, trots att de lever som män. Kvinnohuset säger att de är kvinnor och aldrig kan bli annat än kvinnor, basta! För man kan ju inte byta kön, det har könsfundamentalisterna, förlåt radikalfeministerna, bestämt.

 

GUDRUN NORSTEDT

Dagens Nyheter 16 augusti 2000

 

Sidan uppdaterades 2007-10-12

© Skogsfrun. Gudrun Norstedt, Byvägen 12, S-913 42 OBBOLA. 090-13 94 98. Aktuell mejladress: gn[snabel-a]skogsfrun[punkt]se