Hem Natur Textjobb Kultur Trycksaker Thalassa Publicerat

Systerligt förtryck

Fotbollsspelare viker ut sig utan hejaramsor

”Visa fittan, visa titsen, vi vill se dig höja fisten, du är snygg och supercool, starkast här på våran jord...” Så börjar en hejaramsa av den svenska radical cheerleaders-gruppen Pirata. Radical cheerleaders är en växande företeelse i Sverige. Runt om i landet bildas grupper av framför allt unga tjejer som skriver radikala hejaramsor med knorr, vilka sedan framförs i samband med gatufester och demonstrationer.

En ramsa som den ovan citerade syftar till att stärka kvinnors självkänsla och få oss att vara stolta över våra kroppar. Men vad händer om någon verkligen tror att hon är snygg och supercool och att hon får visa upp sin kropp? Se hur det gick när forwarden i fotbollslandslaget, Josefine Öqvist, nyligen vek ut sig i Slitz. Hon visade varken fittan eller titsen, bara det som hon förmodligen brukar visa upp på badstranden. Men tycker andra kvinnor att hon gjorde något bra? Inte då. Tvärtom har hon fått höra att hon är en dålig förebild och att hon sänder fel signaler till unga tjejer. Liksom så många kvinnor före henne tvingas Josefine Öqvist alltså välja mellan att vara en god eller en dålig förebild, madonna eller hora.

Om en advokat säger till en målsägande att hon har sett ut som en hora, då väcker det berättigad uppståndelse. Den som kallar Josefine Öqvist för en dålig förebild drabbas inte av några bannor utan får bara medhåll. Kvinnor har således rätt att klä sig och bete sig som de vill, men bara så länge de inte överskrider andra kvinnors regler för hur man får klä sig och bete sig.

”Visa fittan, visa titsen” är en hejaramsa utan mening. Jag funderar och funderar, men kommer inte på ett enda exempel på en kvinna som faktiskt blottat sin kropp och blivit hyllad av sina medsystrar. Varenda en som tror att hon är snygg och supercool och visar upp sig får vet att hon borde dölja sin kropp och inte ta för stor plats.

Tro för all del inte att det bara är det patriarkala förtrycket som håller kvinnor på mattan. Den systerliga fördömandet är inte lika synligt, men minst lika effektivt, i synnerhet i fråga om allt som har med utseende och ärbarhet att göra.

 

GUDRUN NORSTEDT

Västerbottens-Kuriren 27 april 2004

 

Sidan uppdaterades 2007-10-12

© Skogsfrun. Gudrun Norstedt, Byvägen 12, S-913 42 OBBOLA. 090-13 94 98. Aktuell mejladress: gn[snabel-a]skogsfrun[punkt]se