Hem Natur Textjobb Kultur Trycksaker Thalassa Publicerat

Ilsket feministisk – utan renlärighet

Bleck förvånar och förtjusar

leck är ett fanzine som på senare tid omvandlats till snygg tidskrift, dock utan att bli inställsam. Den 22-åriga redaktionsräven Linna Johansson skriver fortfarande mycket själv men upplåter alltmer spaltutrymme till andra vassa pennor. Tidskriftens inriktning är ilsket feministisk, men utan renlärighet. Läsaren upptas inte i någon kladdig värdegemenskap utan uppmanas i stället att tänka själv. Ingen kan tycka om allt i Bleck, och det är det som gör den intressant. I nr 3–4/2000 kritiseras utseendefixeringen på känt manér, samtidigt som Isobel Hadley-Kamptz hyllar sminket som revolutionsredskap. Petra Meyer får utveckla sina porrliberala idéer i en stor intervju medan redaktören i en krönika frågar sig hur asexualitet kunnat bli den yttersta perversionen. Och är det verkligen rätt att heterosexuella får adoptera barn – vad säger våra politiker?

Bleck är en tidskrift som inte förför, men väl förvånar och förtjusar. Det är få redaktörer förunnat att lyckas med det.

 

GUDRUN NORSTEDT

Västerbottens-Kuriren 25 januari 2001

 

Sidan uppdaterades 2007-10-12

© Skogsfrun. Gudrun Norstedt, Byvägen 12, S-913 42 OBBOLA. 090-13 94 98. Aktuell mejladress: gn[snabel-a]skogsfrun[punkt]se