Hem Natur Textjobb Kultur Trycksaker Thalassa Publicerat

Boken om en landskapsgräns och hur den kom till

Gå direkt till extramaterialet källdokumenten

Var går gränsen mellan landskapen Ångermanland och Västerbotten? Man får olika svar beroende på vem man frågar. Men landskapsgränser är inga levande gränser, som läns- eller kommungränser, utan oföränderliga historiska dokument. Just den här gränsen fastställdes den 17 september 1766 av kung Adolf Fredrik. Beslutet föregicks av en lång utredning i en av Riksens ständer tillsatt råskillnadsdeputation, som sammanträdde på olika ställen i gränstrakterna och förhörde befolkningen om vilka som var de hävdvunna gränsmärkena.

I den här boken berättas hela historien om hur landskapsgränsen kom till och hur den ser ut idag. Författarna har gått till arkiven, läst råskillnadsdeputationens originalprotokoll och studerat ett stort antal gamla kartor. Med gps i handen har de sedan givit sig ut i skogen, letat upp alla de gamla gränsmärkena och dokumenterat dem.

För första gången kan det nu slås fast exakt var landskapsgränsen går. I boken redovisas hela den 27 mil långa gränsen, från Bottenhavet upp till Tåsjöns översta ände. Den är rikt illustrerad med historiska kartor och nytagna foton, allt i fyrfärg. Boken är på 120 sidor.

Bilder från Steksundsholmen – gränsens slutpunkt.

Ladda ned ett extrablad om Steksundsholmen – skriv ut och lägg in i boken!

 

Nedan till höger ses en sida ur boken som visar landskapsgränsens dragning. Vill du se bilden tydligare kan du hämta den som högupplöst pdf-fil (411 kB).

Ladda ned zip-fil med landskapsgränsens 16 huvudmärken i shape-format (för t.ex. ArcView).

På sajten finns råskillnadsdeputationens protokoll och många andra av källdokumenten upplagda.

 

Boken om landskapsgränsen: omslagsbild

Boken finns att köpa i Åkerbloms bokhandel i Umeå. Den kan också beställas från andra bokhandlare, inklusive Bokus, eller direkt från förlaget. Ta kontakt!


Karta över landskapsgränsen mellan Ångermanland, Västerbotten och Åsele lappmark.

Hämta bilden som högupplöst pdf-fil (411 kB).

© Skogsfrun. Gudrun Norstedt, Byvägen 12, S-913 42 OBBOLA. 070-363 94 98. Aktuell mejladress: gudrun[snabel-a]skogsfrun[punkt]se